Войната между Гешев и Сарафов взима нови жертви. Обмислям дали да

...
Войната между Гешев и Сарафов взима нови жертви. Обмислям дали да
Коментари Харесай

Войната продължава! Сарафов ще иска освобождаването на Ясен Тодоров, ще се разследва и инсценировка

Войната сред Гешев и Сарафов взима нови жертви.

 

Обмислям дали да не предложа на Висш съдебен съвет освобождението на Ясен Тодоров от зам.-председател на Национална следствена служба.

 

Той не може и не показва позицията на Следствието.

Това съобщи зам.-главния прокурор Борислав Сарафов пред БНР.

 

Националната следствена работа проверява всички версии за гърмежа, избухнал на 1 май край бронираната лимузина на основния прокурор, в това число и версията за инсценировка на атентат, обясни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов пред БНР.

Той насочи съществени рецензии към своя заместител в Национална следствена служба Ясен Тодоров. " Имам огромен проблем с общественото му говорене. Той не съгласува тези изяви с мен ", разяснява Сарафов.

По думите му, според Наказателно-процесуален кодекс, информация по съответния проблем може да изнася единствено наблюдаващият прокурор по делото или длъжностни лица, за които той даде позволение. " Обмислям дали да не предложа на Висш съдебен съвет освобождението на Ясен Тодоров от длъжността зам.-директор на Националната следствена работа ", стимулира се Сарафов.

 

Сарафов разяснява и атентата против основния прокурор.

" Не може върху тематиката - дали фамилията на Иван Гешев е било с него в колата при случай, да се построява нервност. Това не е централна тематика. Фактът е, че там е имало хора, чийто живот също е значим... Чест на пагона е да бъдеш честен, етичен, правилен, само че това не значи, че се погазват правни правила ".  

 

Сарафов не е уведомил Гешев, че ще огласява разграничаването си от него с писмодо до БТА, нито че счита да желае оставката на Ясен Тодоров. Можел обаче и персонално да изкаже тези свои съображения на Гешев.

 

" Може би е назрял моментът да му кажа персонално, че някои неща може би би трябвало да се поправят, да се артикулират. Както прокуратурата навлезе в политиката, по този начин и политиката навлезе в прокуратурата. Прокуратурата би трябвало да промени много от общественото си говорене, от своя образ, би трябвало да излезе от Народното събрание и ромските махали, да се върне в правосъдните зали, прокуратурата би трябвало да излезе от доста места ", това съобщи Сарафов.

 

Но не разяснява за какво не е реагирал до момента в качеството си на заместник-главен прокурор на политизирането на прокуратурата.

 

И добави, че израелският специалист, изпратен на мястото, е направил образен оглед:  

 

„ Можеше да не го допуснем до мястото на гърмежа наоколо до кортежа на основния прокурор Иван Гешев. Огледът беше динамичен, като се изключи че се оглеждаха предмети и материални доказателства, бяха и преместени дървета, изгребана беше пръстта, с цел да се обезпечи достъп ”.

 

" Никой от сътрудниците ми не е нарушил закона и няма процесуални нарушавания... Ако той има такава експертиза, каквато се твърди, той би могъл да има справедлив взор ". 

 

По думите му съгласно Наказателно-процесуален кодекс информация по съответния проблем може да изнася единствено наблюдаващият прокурор по делото или длъжностни лица, за които той даде позволение. 

Сарафов разкри, че единствено десетина дни преди гърмежа край автомобила на основния прокурор, самият Гешев и заместник-директорът на националното следствие Ясен Тодоров са били на посещаване в Израел. Може би там са се срещнали с митичния израелски специалист, който незабавно след детонацията е направил оглед на място, допусна Сарафов.

 

Той е категоричен, че няма да подаде оставка, в случай че такава му бъде поискана. 

В предаването " Нещо повече " Сарафов разясни, че в неговото свободно изразено мнение има рецензии, които няма да се поколебая да ги кажа и на основния прокурор Иван Гешев. 

 

По думите му основният прокурор е трябвало да излезе след случая измежду сътрудниците си. И беше безапелационен, че разследването ще се води оптимално отговорно и професионално. Работи се по всички версии. 

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР